28 december 2009

Santiago

Posted on 03:47 by Juan & Karin

Santiago is de grootste (ongeveer 4 miljoen inwoners) maar tegelijk ook de hoofdstad van Chili. Vergeleken met Buenos Aires, waar we eerder zijn geweest, komt Santiago moderner, knusser, groener en 'nieuwer' over. Het is er ook erg warm in de zomer, ruim 30 graden. het moedigt daarom ook niet aan tot veel activiteit. Hoewel we later deze week Santiago weer zullen bezoeken heeft de moeder van Juan ons voornamelijk rondgeleid in deze grote stad. De Lonely Planet had ook een belangrijke en goede inbreng aan het eind van de dag wat betreft de restaurant keuze.

Al snel hebben we de 'Palacio de la Moneda' bezocht. Dit is het regeringsgebouw dat in 1973 zwaar is beschoten tijdens de staatsgreep. President Allende weigerde zich over te geven en is uiteindelijk hier gestorven. Om hem te eren staat er schuin naast het gebouw een standbeeld van Allende en met de laatste woorden die hij heeft uitgesproken.
Rondom het gebouw zijn allerlei andere ministeries te vinden en de bewaking is enorm, er is standaard al veel politie te vinden en diverse bepantserde voertuigen (die niet zouden misstaan in een oorlogsgebied).

Chili heeft overigens een redelijk grote Duitse bevolking. Met enige regelmaat zie je dan ook blonde Chilenen. Als ze niet blond zijn kun je ze soms onderscheiden doordat ze langer zijn dan Chilenen. Dat is ook opvallend, de gemiddelde Chileen is namelijk niet zo lang.

Kerst in Chili 
Dit jaar hebben we voor het eerst de kerstperiode gevierd in het buitenland. Dat is voor ons beiden best vreemd geweest. Doordat we hier al zo lang zijn in Zuid Amerika hebben we niets meegekregen van de feestdagen of het hele traject dat daar aan vooraf gaat (het plannen, de kerstliedjes/ films, kerstversiering in het algemeen, etc). De kerstbeleving is hier namelijk anders. Winkelcentra zijn wel sfeervol ingericht maar over het algemeen zie je in de straten of in de huizen weinig staan/ hangen. Het is hier natuurlijk ook erg warm en iedereen loopt er natuurlijk zomers bij.

We hebben kerst voornamelijk doorgebracht bij de familie van Juan. Ook zijn we naar de begraafplaats van San Antonio geweest. Vooraf misschien niet het leukste om te doen tijdens kerst maar het was erg bijzonder en mooi om gedaan te hebben. Helaas helaas hadden we geen fototoestel bij ons. Maar de begraafplaats is gelegen op hoge groene heuvels die uitkijken over de stad en haar omgeving en aan de andere kant van de heuvel een prachtig uitzicht over de oceaan. Wat ook onmiddelijk opviel was dat het erg druk was en dat bezoekers, gezinnen of individuelen bij de graven zaten of lagen, sommigen lagen ook lekker te slapen in de zon. Bij toeval kwamen we daar een neef van Juan tegen die ook een graf kwam bezoeken. Deze neef heeft een gedeeltelijk Nederlandse oorsprong, zijn achternaam is namelijk "Van der Molen Alvarez"!

Dat Chilenen wel van een feestje houden werd op 1e kerstdag weer eens duidelijk toen we op bezoek waren bij famlie van Juan. Daar waren enkele familieleden nog aan het bijkomen van de avond ervoor. De tante van Juan was om 07.30 thuisgekomen van een nacht feesten en haar zijn rond 08.30. De ouders doen nauwelijks onder voor de jeugd :-) en Oud en Nieuw moet nog komen.

Palacio de la Moneda
De metro in Santiago, erg schoon en modern! Amsterdam loopt tientallen jaren achter.
Toerist in eigen land
President Allende

Posted by Picasa
Santiago heeft vele hoge gebouwen

In de rij voor een trein de berg op om een uitzicht op Santiago te krijgen

Het uitzicht!

Juan en zijn moeder

Nog meer uitzicht

Op de top van de berg staat een beeld van de heilige Maagd

Het steile weggetje naar boven

In San Antonio, vieze (diesel) bussen, Maar er zijn ook hele moderne bussen

Een straat in San Antonio

Kerst met een klein deel van de familie

3 opmerkingen:

  1. Erg bijzonder om dit allemaal te zien en te lezen. Vooral omdat het daar heerlijk zomer is en wij "gewoon" een witte kerst hadden! Wat zullen jullie genieten. Komen jullie nog wel terug??? ;-P Heel veel moois nog gewenst.
    Groetjes van Kirsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo allemaal, hier een groet van roland, heb 3 dgn in hospital gelegen met panaritium?
    Nu alles weer okee, hasta luego.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ola,

    Hier de Beemster,

    Het was hier ook erg gezellig met Kerst, maar we hebben jullie erg gemist!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.