3 januari 2010

Oud & Nieuw, Vina del Mar en Santiago

Posted on 16:10 by Juan & Karin

Het is alweer een tijd geleden dat we een grote update hebben geschreven en hebben daarom wat in te halen! De afgelopen paar dagen was Oud & Nieuw natuurlijk een grote gebeurtenis. Dit hebben we bij familie van Juan gevierd in San Antonio. Na het avondeten zijn we naar de haven geweest waar de gemeente de jaarlijkse vuurwerkshow had geregeld. Het is hier namelijk zo droog in de omgeving dat er in de buurgemeenten al een paar dagen bosbranden woeden die moeilijk te bestrijden zijn. Zelf vuurwerk afsteken is er daarom niet bij. Maar de show was ook geweldig en het was heel druk doordat de hele stad was uitgelopen voor het vuurwerk.
Na afloop zijn we naar een feest gegaan waar we kaarten voor hadden gereserveerd. En feest vieren kunnen de Zuid Amerikanen wel, nadat de zaal langzaam volstroomde werd er al snel salsa gedanst door iedereen. Wij hebben eerst nog even de kat uit boom gekeken want het leek wel alsof elke Chileen de hoge school voor salsa had doorlopen, maar na wat te hebben afgekeken zijn we ook de dansvloer opgestapt.
Er was een hele leuke en gezellige sfeer, jong en oud kwam om bij elkaar te zijn en om te dansen. Bovendien was er een hele goede live band die goede salsa muziek speelden (en soms andere traditionele Chileense muziek). Het feest zou tot 12.00 de volgende dag duren, maar dat hebben we niet gehaald, om 6 in de ochtend kwamen we ons hotel weer binnenlopen met vermoeide salsavoeten.

Eerder zijn we in Vina del Mar geweest, dit is een populaire badplaats voor de Chilenen en het is inderdaad te vergelijken met Zandvoort/ Scheveningen. In de stad zijn ook veel buitenlandse toeristen te vinden. Een andere belangrijke atractie in de stad is een echte Moai, een standbeeld van Paaseiland. Dit eiland behoort officieel tot Chili en is volgens mij zo'n 6 uur vliegen vanaf Santiago. De andere optie was om bij Vina del Mar 1 Moai te bekijken, scheelt weer vliegen. In de stad kwam de moeder van Juan nog een vriendin tegen uit Amsterdam, wat een kleine wereld!

In Santiago zijn we naar de algemene begraafplaats geweest, deze is zo groot dat je er met de auto doorheen mag rijden en de straten hebben zelfs straatnamen. Het is al een stad in een stad! We kwamen vooral voor de muur waarop de namen staan van verdwenen Chilenen tijdens de dictatuur en voor het graf van de toenmalige president Allende (een dubbele L spreek je overigens uit als een J) die tijdens de staatsgreep is vermoord. Op de herdenkingsmuur staan lang niet alle namen, hier staan voornamelijk de namen van verdwenen mensen uit Santiago op. Daarnaast zijn er nog twee muren met namen waarvan een muur met namen van mensen die zijn gefusilleerd. Dit was heel indrukwekkend om te zien, de moeder van Juan was ook mee en die herkende namen.
Het graf van president Allende is vrij groot en wordt gezien de bloemen die daar liggen nog veel bezocht. Verder zijn we er niet al te lang gebleven doordat het ook zo verschrikkelijk warm was die dag. In de middag hadden we een luchtig programma en dat was het bezoek aan de grootste 'Mall' van Santiago. En die is inderdaad groot, je vindt er een kunstijsbaan, bioscopen, vele kledingwinkels, eetgelegenheden e.d. We hebben in ieder geval lang niet alles gezien, maar het ziet er uit als een winkelcentrum uit de VS.

We hebben nog een week te gaan in Chili en omdat we voornamelijk in het midden van het land zijn geweest (met uitzondering van Torres del Paine helemaal in het zuiden en La Serena dat wat noordelijker ligt) vliegen we eerst naar het zuiden (Puerto Varas) om in een wat koelere omgeving die omgeving te leren kennen (veel grote meren, vulkanen en bossen) en daarna vliegen we helemaal naar het noorden, Iquique om de woestijnomgeving eens te zien. Chili is dan ook een land van uitersten.
Tot de volgende keer.

Op de foto met de Moai
 Nog even voor het kerstgevoel
Dit lijkt misschien een vreemde keuze voor een foto, maar dit is heel typisch voor Zuid Amerika (en weer ongewoon voor Nederland). Je ziet veel jonge stellen liggen op het gras/ park of waar dan ook. Niemand kijkt hiervan op, maar genegenheid wordt snel getoond.
 Muur met namen van verdwenen personen.

Posted by Picasa
1 van de straten in de begraapplaats. Dit is overigens een gedeelte voor de armen

Het graf van president Allende. Je kunt er ook in lopen.

Oei, verkeerde dag gekozen om naar Santiago te zijn gereisd. Op 30 december waren er 1,5 miljoen mensen die de stad uit wilden, maar goed dat we plaatsen hadden gereserveerd

Denk hier goede salsamuziek bij en alleen maar dansende mensen

4 opmerkingen:

  1. Het lijkt wel of jullie je vermaken ;)

    Geniet er nog even van en dan zijn jullie 16 januari bij mij welkom voor mijn verjaarda!!!

    Groeten,
    Dustin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Karin en Juan,

    De beste wensen voor 2010!!!
    Nog veel plezier in jullie laatste week.
    We zien elkaar gauw.

    Groetjes Eveline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heel goed 2010 gewenst! En heel veel moois nog!
    Groetjes van Kirsten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Juan & Karin mooie update van jullie reis. Geniet ernog maar van, voor je het weet ben je weer onderweg naar huis.

    Vanuit een besneeuwd Nederland, de beste wensen voor 2010.

    Groetjes Ab en Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.