5 januari 2010

Puerto Varas

Posted on 03:33 by Juan & Karin

Puerto Varas is een kleine stad in het merendistrict van Chili, Bariloche (Argentinië) ligt hier net over de grens. Een maand geleden zijn we in Bariloche geweest, zie eventueel het archief voor dat verhaal en foto's. Wat wij van onofficiële bronnen hebben vernomen (de kapper en een restauranthoudster) is dat er veel Duitsers na de 2e Wereldoorlog hiernaar toe zijn gestuurd. Er bleek in Europa een cellentekort en de Duitsers werden toen naar o.a. Chili gestuurd, later hebben zich nog meer Duitsers in deze omgeving gevestigd en dat gebeurt nog steeds. In de jaren 40/50 was deze omgeving nog een barre omgeving. De Chileense regering gaf aan elk Duits gezin 70 hectare per kind, het is dan ook geen verassing dat er in deze streek heel veel Duitsers zijn. Zelfs meer dan Chilenen. Soms een beetje vreemd als je een groep mensen ziet die je overduidelijk zou aanduiden als Duitsers gewoon Spaans met elkaar spreken. Overigens zijn er in eerdere tijden/ eeuwen al Duitsers richting Chili vertrokken doordat zij de grond goed konden bewerken.
Puerto Varas lijkt dan ook een beetje op een Duits dorp.

Deze omgeving is ook bekend om de zalmkwekerij, zalm is een belangrijk exportproduct voor Chili. Veel rijke Chilenen die in de zalmindustrie werken hebben in de omgeving prachtige grote huizen met veel grond. Maar zo'n huis is volgens ons niet duurder dan een regulier rijtjeshuis in Nederland. Dus voor wie hier wil komen wonen?

Een nadeel van Puerto Varas is wel dat het ontzettend veel regent, 220 dagen per jaar. Nu we dit aan schrijven zijn regent het ook weer flink. We schreven het al eerder, maar deze kant van de Andes gebergte is veel groener dan de Argenijnse zijde. De wolken blijven hier hangen en laten al het water al vallen, aan de Argentijnse zijde is het dan ook droger (en nog zuidelijker in de Argentijnse Patagonische kant is het gewoon dor en droog). Wil je Patagonië dan ook bezoeken, vergeet dan vooral de Chileense kant niet want die is heel anders (mooier) dan de Argenijnse kant.

We zijn hier voor drie dagen en we hebben o.a. de vulkaan Osorno bezocht. Dit is een slapende vulkaan die sinds 1831 (ofzo) niet meer is uitgebarsten (andere vulkanen in de omgeving wel). Het mooie aan deze vulkaan is dat er vanaf 1400 meter al sneeuw ligt en in de Chileense winter wordt hier geskied e.d. Met een kabellift kun je helemaal omhoog, wij zijn tot halverwege gekomen met de lift en wilden de rest gaan wandelen. Maar dit bleek lastiger dan gedacht, ten eerste bestond de ondergrond uit een soort grind. Met elke stap zak je ook een stukje weg, de ijle lucht hielp ook niet mee.

Dinsdag vertrekken we naar Iquique, dat ligt in het noorden en is wat meer te vergelijken met een woestijnomgeving. Tot dan!

Een Lutherse kerk
Goede koffie is erg schaars in Zuid Amerika. Deze was best te drinken


Posted by Picasa

Geen lama maar een llama (spreek uit als jama)

De vulkaan Osorno

Hier blijft de bewolking hangen, het zou later dan ook regenen

Met een liftje omhoog

Zwarte grond op de vulkaan

Ze smelten de kazen, eehh de sneeuw

Vrij stijl naar boven

















Puerto Varas vanaf een heuvel gezien

5 opmerkingen:

  1. Het blijft maar mooi daar.
    Geniet er nog maar even van, hier mag je maandag sneeuw ruimen.
    Liefs
    mam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog maar een paar dagen en dan komen jullie alweer terug, is toch snel gegaan zeg. Jullie zijn in elk geval niets tekort gekomen aan de gezamenlijke foto te zien.....

    We zijn uiteraard benieuwd naar de film. In elk geval alvast een hele goed terugreis toegewenst, en we spreken elkaar volgende week.

    Groeten,

    Bert-Jan en Sabrina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Karin en Juan.
    Nog even en dan zijn jullie weer terug.Karin, zal ik vast extra lange pauzes inroosteren voor je, je hebt heel wat te vertellen. Al die verhalen die we nog niet gelezen hebben. Een hele goede terugreis en tot snel.
    Gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hey jullie daar,

    waarom is goede koffie zo schaars dan? het is daar toch het land van de koffie?

    Kus en tot van de week!

    Je zwager

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede terugreis en wie weet tot ziens in Purmerend/Gorredijk.

    Jan Kor en Carina

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.